[解析]
(1)细节理解题。根据第二段More than 30 years ago,the scholar Charles Hockett noted that speech sounds called labiodentals,such as "f" and "v",were more common in the languages of societies that ate softer foods.Now a team of researchers led by Damian Blasi at the University of Zurich,Switzerland,has found how and why this trend arose.(30多年前,学者Charles Hockett注意到,被称为唇齿音的语音,如"f"和"v",在吃软食物的社会的语言中更常见。现在,瑞士苏黎世大学的Damian Blasi领导的一组研究人员发现了这一趋势产生的方式和原因。)可知,Damian Blasi的研究重点是在语言的演变上,故选D。
(2)推理判断题。根据第三段They discovered that the upper and lower front teeth of ancient human adults were aligned(对齐),making it hard to produce labiodentals,which are formed by touching the lower lip to the upper teeth.(他们发现古代成人的上下门牙是对齐的,使下唇与上齿接触形成唇齿的过程变得困难。)可知,古代人的下颚结构特别,因此使他们很难发出唇齿音,故选C。
(3)段落大意题。根据第五段Analyses of a language database also confirmed that there was a global change in the sound of world languages after the Neolithic age,with the use of "f" and "v" increasing remarkably during the last few thousand years.These sounds are still not found in the languages of many hunter﹣gatherer people today.(对语言数据库的分析还证实,新石器时代之后,世界语言的声音发生了全球变化,"f"和"v"的使用在过去几千年中显著增加。这些声音在今天许多狩猎采集者的语言中仍然找不到。)可知,第五段主要讨论支持研究结果的证据,故选A。
(4)推理判断题。根据最后一段The set of speech sounds we use has not necessarily remained stable since the appearance of human beings,but rather the huge variety of speech sounds that we find today is the product of a complex interplay of things like biological change and cultural evolution," said Steven Moran,a member of the research team.(研究小组成员Steven Moran说:"自从人类出现以来,我们使用的语音不一定保持稳定,我们今天发现的各种语音都是生物变化和文化进化等复杂相互作用的产物。")可知,Steven Moran认为语音是一个复杂的动态系统。故选C。